La Unió de Cooperadors de Mataró, referent històric del cooperativisme a la ciutat, ha centrat la seva activitat d’aquests darreres anys, en la reivindicació i recuperació del Patrimoni Històric, espoliat per la dictadura franquista, patrimoni format per set locals distribuïts estratègicament pel centre de la ciutat, dels quals una part (quatre) s’ha recuperat i formen part del fons de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró (FUCM), participada a parts iguals per la cooperativa i l’Ajuntament de Mataró, amb l’objectiu de la promoció del Cooperativisme i de  l’Economia Social i Solidària.

Fotografia del Cafè Nou de la Unió de Cooperadors de Mataró (esquerra)
Fotografia de l’espai culinari de la cooperativa Ariet SCCL a Cafè de Mar (dreta)

La Unió de Cooperadors ha impulsat també la Xarxa local d’Economia Solidària (XES) en la nostra ciutat participant activament en actes de suport del cooperativisme i de l’ESS. 

La Unió de Cooperadors treballa també en la recuperació de la memòria històrica del cooperativisme i del moviment obrer a la ciutat  gestionant el servei d’Arxiu-Biblioteca on es recopila i preserva documentació i literatura relacionada tant pel que fa a la pròpia cooperativa com pel que tingui que veure amb el moviment obrer i/o relacionat amb l’Economia Social i Solidària.
Està disponible per les sòcies d’un servei de préstec i mensualment s’edita un butlletí on s’informa de la nova documentació incorporada. 

Actualment la seu social es troba en l’edifici del Café de Mar, carrer Santa Rita, 1, de Mataró, on a la planta baixa trobareu l’Espai Culinari, cafeteria restaurant regentat per la cooperativa l’Ariet, on a més del servei de bar-restaurant es porten a terme diverses activitats culturals. Saber-ne més.